Dani Mađarske kuhinje

Živopisno banatsko naselje Skorenovac u opštini Kovin, i ove godine bilo je domaćin, sada već tradicionalne manifestacije „Dani mađarske kuhinje“ okupljajući svake godine sve veći broj posetilaca.

Tačno u 11 časova, pucnjem iz puške i zvanično je počela  9. po redu fešta za ljubitelje tradicionalnih specijaliteta mađarske nacionalne kuhinje. Mirisi svinjskog i junećeg gulaša, lovačkog, zatim sekelj gulaša i ribljeg paprikaša širili su se ulicama Skorenovca, u kome se hrana danas nije pripremala kod kuće. „Ukoliko ne uzmete bon i ne poručite svoju porciju do 12h, ostaćete gladni“ – upozoravali su nas dugogodišnji posetioci. Kotlići su bili prazni već sat vremena kasnije. Nauk za narednu godinu. Glavna atrakcija svakako je tradicionalni gulaš, a prema rečima Gašpara Andraša, za njegovu pripremu jako je bitan odnos svinjskog i junećeg mesa, najvažniji sastojak je crni luk, dodaje se 8 začina od kojih nijedan ne sme da dominira, a pravi majstor u kuvanju ne otkriva tajni sastojak koji ovaj gulaš izdvaja iz mase odlično pripremljenih specijaliteta.

Pored glavnih jela, na štandovima se pravio i langoš – tradicionalni mađarski specijalitet od testa, a mogle su se probati i čipkane krofne,  kuglofi i nadaleko poznati kirteš kolač, dok su nasmejane domaćice u  tradicionalnim mađarskim nošnjama, uz zvukove čardaša služile posetioce domaćim vinom i kuvanom rakijom. Gosti su bili u prilici da vide izložbu ručno rađenih proizvoda domaće radinosti i posete etno kuću sa starim poljoprivrednim mašinama u dvorištu u kome se nalazi i info centar Turističke organizacije opštine Kovin sa suvenirnicom sa motivima iz Skorenovca.

Veliki broj domaćih i stranih turista uživali su u kulinarskim specijalitetima, a Dani mađarske kuhinje u Skorenovcu prete da postanu jedan od centara gastronomskog turizma u našoj zemlji. Bilo organizovano autobusima iz Mađarske i Rumunije (Transilvanija), utabanim biciklističkim stazama iz pravca Beograda i Pančeva, ili automobilima iz svih krajeva Srbije, mnogi od njih se ovde vraćaju svake godine.

Mentés